En utflykt till Öja

Onsdagen den 19 juni mötte jag upp Amanda på morgonen för att åka ut mot Stockholms skärgårds sydligaste skärgårdsö, Öja. En ö jag besökte för första gången i mars 2018.

Resan ut

Vi möttes upp vid pendeltåget som vi tog till Nynäsgård. Därifrån hoppade vi på buss 852 till Ankaruddens brygga. Vid bryggan hoppade vi på båten som tog oss ut till Öja. Den här gången la båten till vid östra hamnen, första gången jag var på ön lade den till vid västra hamnen. Jag skulle gissa att det har med hur vindarna ligger, men jag vet inte. Avstånden mellan hamnarna är inte alls långt då ön är så smal.

Fotografera vid hamnen

När vi landat på Öja promenerade vi från östra hamnen till den västra. Vädret var mulet men det fanns lite struktur i molnen på himlen vilket jag föredrar. Det är så tråkigt med jämngrått (eller jämnblått). Vi fotade såklart en del när vi promenerade genom byn. Det är så mysigt med husen. Det känns så genuint.

Mot fyren

Vi promenerade mot fyren Landsort. Det är ju ett måste att gå dit. Fyren fotograferade vi från olika vinklar.

Klippor och lunchpaus

När vi var nöjda med att fota runt fyren gick vi längre söder ut och hoppade på klipporna. Älskar verkligen det där landskapet med dalen och klipporna. Jag hittade även samma hällkar som sist jag var på ön som jag fotade igen. Så kul med samma platser men olika årstider.

Vi satte oss och lunchade på en klippa med utsikt mot havet och ett svanpar med deras unge. Det började även spricka upp mer och mer, himlen blev blåare och blåare.

Promenera mot hamnen igen

Efter lunchpausen gick vi tillbaka mot hamnen. Fyren hamnade på bild igen i en annan vinkel. Jag fotade även samma hus men med lite blåare himmel.

Framme i västra hamnen köpte vi en varsin glass.

Jakten på en vy

Amanda hade önskemål om att hitta en speciell vy över västra hamnen och fyren i bakgrunden. Vi klurade lite hur vi skulle hitta den. Promenerade på vägen norrut en bit innan vi svängde av västerut och gick off road en bit. Sen hittade vi en perfekt utsiktsklippa. Där tog jag även en kaffepaus.

På vägen tillbaka från utsiktsplatsen gick jag ner mot havet och fotade lite grodperspektiv med lite klippor och hällkar i förgrunden.

Väntan på båten

Därefter började det närma sig hemfärd. Vi kände oss väldigt nöjda med dagen. Båten skulle gå om en timme. Så vi gick i sakta mak tillbaka till östra hamnen och satte oss där i solen och väntade på båten.

Film från dagen

Jag filmade lite under dagen. Mest hur det såg ut när jag fotade och inte så mycket prat. Den filmen kan ni se här:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *