Min första gång på Ornö

Färden ut

Ornö är en ö som jag funderat på att besöka sedan jag flyttade till Haninge i slutet av 2018. En dag i juli bestämde jag mig. På fredagskvällen bokade jag biljetter till bilfärjan (det går även att köpa biljett vid färjeläget vid mån av plats).

Det var första gången jag åkte bilfärja och det var jättesmidigt. 30 minuter tog det mellan Dalarö och Hässelmara.

Kyrkviken

När jag kört av bilfärjan i Hässelmara körde jag mot Kyrkviken. Jag tänkte nämligen göra ett stopp på Ornö Brödbod & Deli. Eftersom jag har följt dem ett tag på både Instagram och Facebook så tänkte jag att det vore jättekul att se verksamheten på riktigt.

Vid brödboden mötte jag Jimmy som äger stället. Av honom fick jag veta mer om ön och även en del tips på var jag kunde åka och fota.

Brunnsviken

Efter mitt stopp vid Kyrkviken åkte jag söderut på Ornö. Stannade lite på vägen och tog några bilder och till sist hamnade jag vid Ornö båtvarv i Brunnsviken. Vid hamnkontoret där satt två gubbar så jag tänkte att jag borde säga hej och inte bara suspekt smyga runt med min kamera. Det var jättetrevligt och vi pratade en stund innan jag tog några bilder.

När jag fotat lite där åkte jag till andra sidan viken och tog någon bild vid Ornö skärgårdshotell. Efter det korta stoppet där åkte jag till Lättinge innan jag vände tillbaka norrut.

Sundby & Maren

På vägen tillbaka mot Kyrkviken gjorde jag ett stopp vid Sundby. Jag ställde bilen på parkeringen för naturreservatet och tog en promenad ner mot sjön Maren. Det var fina promenadvägar. Jag letade mig fram till den gamla ruinen vid sjön. Det är en ruin efter det första säteriet i Sundby som stod klar 1669 och som brändes när ryssarna kom till ön 1719.

Tillbaka till Brödboden

När jag tittat klart på ruinen hoppade jag in i bilen och körde tillbaka till Kyrkviken och Brödboden. Där åt jag en jättegod bulle med vaniljkräm som var bakad på Utö bakgård och hade kommit med 11.15-båten. Självklart drack jag en bryggkaffe på bryggan också. Så mysig utsikt. Där satt jag ett bra tag. Pratade lite med ägarna och även med några gäster som frågade om kamerorna.

Telegrafberget

På vägen tillbaka till färjan gjorde jag ett stopp vid Telegrafberget. Jag var inte helt säker på hur lång tid det skulle ta upp till toppen och eftersom jag hade en färja att passa så knatade jag på i bra fart. Det tog inte så lång tid men det var skönt att slippa stressa på toppen. För det var en häftig utsikt när man såg så långt. Jag tog några bilder och sen gick jag i något lugnare takt ner mot bilen igen.

Hemresa och helhetsintryck av ön

Vid tretiden tog jag färjan tillbaka till fastlandet. Väldigt nöjd med besöket på Ornö. En ö jag helt klart vill åka tillbaka till då det finns mycket mer att se. Jag är nyfiken på en del av stigarna som man kan vandra på norra sidan av ön och även se mer av den södra sidan.

Det kändes även som en gästvänlig ö då det var många som hälsade och stannade och pratade.

Jag är väldigt glad över att jag tog bilen då det underlättade när jag tog mig runt på ön. Annars hade jag nog inte uppskattat ön lika mycket, eller jag hade framför allt inte hunnit se så mycket och samtidigt njuta av dagen.

Fler bilder och information

Fler bilder och lite mer information om ön hittar ni här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *