Skärgårdsblogg

En utflykt till Öja

Onsdagen den 19 juni mötte jag upp Amanda på morgonen för att åka ut mot Stockholms skärgårds sydligaste skärgårdsö, Öja. En ö jag besökte för första gången i mars 2018.

Resan ut

Vi möttes upp vid pendeltåget som vi tog till Nynäsgård. Därifrån hoppade vi på buss 852 till Ankaruddens brygga. Vid bryggan hoppade vi på båten som tog oss ut till Öja. Den här gången la båten till vid östra hamnen, första gången jag var på ön lade den till vid västra hamnen. Jag skulle gissa att det har med hur vindarna ligger, men jag vet inte. Avstånden mellan hamnarna är inte alls långt då ön är så smal.

Fotografera vid hamnen

När vi landat på Öja promenerade vi från östra hamnen till den västra. Vädret var mulet men det fanns lite struktur i molnen på himlen vilket jag föredrar. Det är så tråkigt med jämngrått (eller jämnblått). Vi fotade såklart en del när vi promenerade genom byn. Det är så mysigt med husen. Det känns så genuint.

Mot fyren

Vi promenerade mot fyren Landsort. Det är ju ett måste att gå dit. Fyren fotograferade vi från olika vinklar.

Klippor och lunchpaus

När vi var nöjda med att fota runt fyren gick vi längre söder ut och hoppade på klipporna. Älskar verkligen det där landskapet med dalen och klipporna. Jag hittade även samma hällkar som sist jag var på ön som jag fotade igen. Så kul med samma platser men olika årstider.

Vi satte oss och lunchade på en klippa med utsikt mot havet och ett svanpar med deras unge. Det började även spricka upp mer och mer, himlen blev blåare och blåare.

Promenera mot hamnen igen

Efter lunchpausen gick vi tillbaka mot hamnen. Fyren hamnade på bild igen i en annan vinkel. Jag fotade även samma hus men med lite blåare himmel.

Framme i västra hamnen köpte vi en varsin glass.

Jakten på en vy

Amanda hade önskemål om att hitta en speciell vy över västra hamnen och fyren i bakgrunden. Vi klurade lite hur vi skulle hitta den. Promenerade på vägen norrut en bit innan vi svängde av västerut och gick off road en bit. Sen hittade vi en perfekt utsiktsklippa. Där tog jag även en kaffepaus.

På vägen tillbaka från utsiktsplatsen gick jag ner mot havet och fotade lite grodperspektiv med lite klippor och hällkar i förgrunden.

Väntan på båten

Därefter började det närma sig hemfärd. Vi kände oss väldigt nöjda med dagen. Båten skulle gå om en timme. Så vi gick i sakta mak tillbaka till östra hamnen och satte oss där i solen och väntade på båten.

Film från dagen

Jag filmade lite under dagen. Mest hur det såg ut när jag fotade och inte så mycket prat. Den filmen kan ni se här:

Junidag på Sandhamn

Strax innan högsäsongen drog igång tog jag Waxholmsbåten från Stavsnäs Vinterhamn ut till Sandhamn. Det var måndagen den 17 juni och solen sken.

Genom byn upp på Kvarnberget

Vid halv elva klev jag i land på Sandhamn. Strosade genom byn upp mot Kvarnberget. Därifrån fotade jag utsikten, en utsikt över blå fjärd och en vacker övärld.

Utsikt från Kvarnberget.
Utsikt från Kvarnberget.

Tallskog

Efter att ha njutit av utsikten från Kvarnberget begav jag mig in mot ön och vandrade genom tallskogen. Det finns väldigt mycket tallskog på Sandön. Det är häftigt att gå runt där och se tallstam efter tallstam och en matta av blåbärsris och ljung. Tallskogen är faktiskt planterad och det var för att binda sanden på ön. För tidigare var det mest bara sand på ön (därför är namnet Sandön väldigt logiskt). Hur som helst så fotograferade jag såklart lite i tallskogen.

Strand på västra sidan av ön

När jag gått genom tallskogen kom jag fram till Sandöns västra strand. Där strosade jag fram och tillbaka och fotade längs med strandlinjen. Vid en vildrosbuske slog jag mig ner och åt min matsäck.

Efter att jag ätit min matsäck promenerade jag vidare. Hittade några klipphällar med fina linjer och där växte det även strandlök. Hoppade runt och fotade lite där också.

Dansberget

Jag promenerade vidare tillbaka mot byn. Gjorde ett stopp vid Dansberget där jag drack mitt kaffe i solen. Tog fram min bok och läste. Sen kunde jag ju inte låta bli att ta några bilder också.

Tillbaka till byn

När jag kom tillbaka till byn tog jag några till bilder innan jag satte mig vid bryggan och väntade på båten som tog mig tillbaka till fastlandet igen. Jag var väldigt nöjd (och ganska trött) efter en heldag på en solig skärgårdsö.

Film från dagen

Såhär såg det ut när jag var på ön. Man kan säga att det är lite behind the scenes från när jag fotar och jag delar även med mig lite av hur jag tänker när jag tar bilderna.

Utställning på Grinda

Ett första möte

Den första november förra året åkte jag till Grinda för första gången. Dels för att fota och dels för att ha ett möte. Mötet var med Grinda Wärdshus angående en eventuell utställning för säsongen 2019.

Jag gick såklart också runt och tog många bilder och blev smått förälskad i den lantliga miljön på ön. Sedan åkte jag tillbaka till fastlandet. Nyfiken på vad mötet skulle leda till och nöjd med bilderna.

Grinda Wärdshus – november 2018

Fler turer till Grinda

Jag åkte tillbaka till Grinda i februari, då enbart för att njuta av naturen och fota. Men om utställningen hade jag inte hört något mer.

Grinda – februari 2019

Förberedelser för utställningen

I slutet av mars och början av april i år började kontakten med Wärdshuset igen. Då var det snabba puckar. Jag var på ett nytt möte 7 april och då bestämde vi tid för vernissage.

Efter mötet följde en mailkontakt. Jag beställde bilder och fixade ramar. Det gick fort, men allt flöt på och jag fick förstoringarna i god tid.

Grinda – april 2019

Hänga tavlor

Nu i söndags åkte jag till Grinda för fjärde gången. Den här gången hade jag också med mig en kompis som hjälpte mig att bära och hänga tavlor inför utställningen. Sju av mina Grinda-fotografier hänger nu på wärdshusets väggar.

Utställningen

Utställningen startar med vernissage på lördag, 18 maj 2019. Jag kommer att vara på plats. Sedan kommer tavlorna hänga uppe hela säsongen.

Grinda Wärdshus – maj 2019

Beställa tavlor:

Kontakta mig på annie@skargardsfotografier.se

Första gången på Runmarö

Färden mot Runmarö

Första lördagen i april mötte jag upp en kompis i Slussen. Vi tog sedan bussen till Stavsnäs där vi bytte till Waxholmsbåt som tog oss ut på Runmarö. Från Stavsnäs tar det ungefär en kvart med båten till Styrsvik som är en av bryggorna på Runmarö. Det var där vi hoppade av.

Utsikt från Styrsvik
Styrsvik

Vandring på grusvägar

Vi började promenera på grusvägen in mot ön. Gick förbi den lilla lanthandeln och sedan vidare. Solen sken och det var en härlig vårdag. Vi hade egentligen ingen plan på vad vi skulle se och vad vi skulle göra, förutom att upptäcka ön.

Jag kan ibland tycka att det är lite svårt på de här större öarna första gången man är där, att veta var man ska gå och leta motiv. Men det brukar lösa sig, och det är ju härligt att bara vara också.

Lanthandeln på Runmarö

Södersunda

Vi hamnade i en av byarna, Södersunda, där jag tog några bilder vid vattnet. Det var en mysig liten by.

In i skogen

Efter fotostoppet i Södersunda promenerade vi in i skogen. Där hittade vi en liten mossig klippa och slog oss ner för att äta matsäck. Solen sken och det var väldigt mysigt. Allt är så mycket godare ute också.

Vårblommor

Efter lunchpausen i skogen bestämde vi oss för att gå norrut. Vi gick längs med grusvägen. Jag fick syn på några tussilagos i diket som jag bara var tvungen att fota så jag kröp ner och la mig i diket för att få ett grodperspektiv på de små gula vårblommorna.

Lite senare passerade vi även ett ställe där det växte fullt med blåsippor. Det var jag ju också tvungen att fota då blåsippor är en av mina favoritblommor.

Långvik

Vi hamnade till sist i Långvik. Där satte vi oss på stenar vid vattnet. Drack kaffe och åt bullar (det är typ ett måste när man är ute). Självklart fotade jag lite där också.

Hemfärd

Vi tog sedan båten tillbaka mot fastlandet från bryggan i Långvik. Det tog lite längre tid med båten än från Styrsvik, men det är bara mysigt att få åka lite mer båt också. Framme vid Stavsnäs tog vi buss tillbaka till Slussen. Nöjda men också trötta efter en dag ute i skärgårdsluften.

Jag antar att det blir fler besök till Runmarö för min del också, då jag vet att det finns mycket kvar att se.

Fler bilder

Här hittar du fler av mina skärgårdsfotografier från Runmarö.

Film från dagen

En dag på Utö

Första gången jag var på Utö var faktiskt redan förra våren, men då blev det nästan inga bilder med hem på minneskortet av någon anledning. Så i år gjorde jag om resan till ön för att fotografera och såklart njuta av naturen. Det är en väldigt fin ö som har både fin skog och fina klippor att erbjuda. Fördelen när man besöker en ö igen är att det är lättare att ha en idé om vad man vill se, göra och fota. 

Färden ut

Den 23 mars åkte jag kommunalt till Årsta brygga, vilket jag tycker fungerar smidigt. Det är en kort bussresa från Västerhaninge. När jag kom fram till Årsta brygga låg båten på plats så det var bara att gå ombord. Sedan är det bara att köpa biljett (vilket jag gör genom SL-reskassan) som man lämnar vid landgången när man går av. Vid 10.20 kastade vi loss från fastlandet och femtio minuter senare steg jag i land på Gruvbryggan, Utö.

Utö kvarn

Från Gruvbryggan begav jag mig upp mot Utö Wärdshus. Där höll jag höger och gick mot kvarnen, som man inte kunde gå nära nu eftersom den höll på att repareras då den fått skador i stormen Alfrida. Men jag fick några bilder på den, vilket jag är glad för då det är lite som ett landmärke för Utö. 

Upptäcksfärd i mossig skog

Därefter begav jag mig in i skogen mot Liljebergsgruvan och förbi den. In i mossig skog där solen letade sig in mellan grenarna. Det var väldigt fint och mysigt. Jag kan inte låta bli att tänka att de mossbeklädda stenarna kanske är sovande små troll. Där bland alla småtrollen satte jag mig och tog en kopp kaffe och åt en bulle. Fotade gjorde jag ju också såklart. 

Rävstavik

Efter att jag andats skog begav jag mig mot Rävstavik. Där är det väldigt fina klippor med hällkar som jag verkligen älskar. Jag hoppade runt på klipporna i solen. Vinden blåste friskt och vågorna stänkte upp på klipporna. Det fick också bli mitt lunchmatsäcksställe för på den utsikten går det inte att klaga. Jag satt och såg ut över ett glittrande öppet hav. 

 

Fortsatt vandring över ön

När jag hade ätit lunch och fotat klart vid Rävstavik kände jag mig nöjd fotomässigt. Jag skulle ha hunnit med eftermiddagsbåten tillbaka men jag ville inte riktigt lämna ön. Så jag stannade kvar och vandrade runt lite sporadiskt. Gick grusvägen bort mot Spränga. På vägen slog jag mig ner och tog en eftermiddagskaffe. Framme vid Spränga brygga hade jag lite över en timme innan den sena kvällsbåten skulle gå tillbaka mot fastlandet, så jag satte mig i solen och läste. 

 

Mot fastlandet

17.10 gick båten mot fastlandet och jag satt på den. Nöjd efter en härlig dag med sol och skärgård. Lite trött också, sådär skönt trött som man blir när man tillbringat hela dagen ute. Strax innan sextiden var jag tillbaka på fastlandet och fick vänta på bussen en liten stund. 

Fler bilder

Fler bilder och mer information om Utö kan du hitta här på min hemsida under fliken ”Skärgårdsfotografier”. 

Härliga dagar i början av mars

Första helgen i mars

Jag inledde mars månad på bästa sätt. Jag tog båten till min favoritskärgårdsö fredagen den första mars. Vid lunchtid var jag framme. Så satte igång elementen i stugan. Därefter tog jag med mig lunchen ner till stranden. Åt den där med utsikt över en halvt isbelagd vik och några skrakar som simmade förbi. Så rofyllt, jag kände hur lugnet bara sköljde över mig. Efter att ha ätit lunch och fotat lite vid vattnet begav jag mig tillbaka till stugan. Jag bar in vatten och eldade i kaminen. Sen satte jag mig framför kaminen och satt där i värmen och läste. Innan det var dags för att äta middag och sen tittade jag lite på TV. 

Morgonpromenad innan frukost

Jag vaknade ganska tidigt på lördagen och begav mig ut med kameran ner till en stilla vik. Fotograferade in mot viken och gick sedan mot mynningen och fotade där. En mysig och härlig morgonpromenad innan frukost. 

Röja lite på tomten

Efter min morgonpromenad gick jag in i stugan, åt frukost och läste. Efter någon timme inne så begav jag mig ut igen för att röja på tomten. I stormen Alfrida blåste det ner ett gäng träd på tomten. Pappa hade roat sig med motorsågen och delat träden i mindre bitar. Mitt jobb blev att släpa grenar och lägga dem på hög som vi sen kan elda upp. När jag hade släpat på grenarna ett tag och byggt en ganska stor hög kände jag mig nöjd. Istället bar jag upp några stockar från tidigare fällda träd upp till vedbacken. Jag hämtade in mer ved och bar in mer vatten. Det är så härligt att bara skrota runt och jobba lite med kroppen. 

Lunchen åt jag återigen nere vid stranden. Därefter gick jag in i stugan, gjorde mig en kopp kaffe och satte mig i soffan på verandan och läste. 

Solens sista strålar

Vid tretiden bestämde jag mig för att bege mig ut igen för att få andas lite mer natur och såklart fånga några fler ögonblick på minneskorten. Jag promenerade upp för ett berg och ner i dalar. Fotograferade skog i motljus. Ljuset var magiskt. Jag kom sedan fram till vattnet och ljuset fortsatte att leverera. Satte mig på en klippa och bara njöt av friheten. Sedan återvände jag genom dalen till stugan. Åt middag och myste framför kaminen.

   

Snöig söndag

När jag vaknade på söndagsmorgonen och tittade ut genom fönstret var det vitt på marken. Det var jättemysigt. Jag var ju tvungen att bege mig ut igen innan frukost. Gick längs med vattnet ut på uddarna och fotograferade i snövädret. 

Efter min innan-frukost-promenad åt jag såklart frukost. Därefter packade jag ihop och stängde igen för att åka tillbaka med båten till fastlandet. Väldigt nöjd efter en fantastisk helg. 

Film från helgen

Jag filmade lite för att spara några glimtar från helgen, den filmen kan du se här.

 

Från Ramsmora till Möjaström

Resan ut till Möja

Strax efter elva, måndagen den 25 februari, kliver jag på båten i Sollenkroka. Båten som ska ta mig till Möja. Jag dricker en kopp kaffe och äter en chokladbiskvi på båten. Tittar ut genom fönstret och njuter av att se övärlden utanför. Vid halv ett kliver jag av båten vid Möjaström. När jag har klivit av båten vid Möjaström möter min faster mig. Vi åker då mot Ramsmora en by lite längre norrut på Möja.

Ramsmora 

Vi promenerar runt i hamnen i Ramsmora. Det är stilla och solen skiner. Det är otroligt fint och fridfullt.  Ramsmora har en genuin hamn med sina röda små bodar. Det var länge sedan jag var där och fotade så det var verkligen på tiden. I Ramsmora finns även Bon i backen och Wikströms fisk och någon gång i framtiden ska jag besöka dem ställena. Roland Svensson-museet ligger vid ångbåtsbryggan och det museet kan jag rekommendera om man gillar skärgårdsmotiv, men jag besökte inte museet den här gången.

   

Lenhamna

Därefter åker vi vidare mot Löka. Men först gjorde vi ett obligatoriskt stopp vid Lenhamna. Där du kan se havet möta horisontlinjen från landsvägen. Det är en jättefin plats, det är helt klart en av mina favoritutsikter på Möja. Vissa utsikter ser man sig inte mätt på. När jag gått längs med vattnet på landsvägen och gjort några fotostopp så åker vi vidare.

Löka

Vi susade vidare längs med landsvägen och nästa stopp blev Löka. Det är en annan mysig liten by på Möja. Först tog vi en promenad på Lökaön och gick genom skärgårdsskog bland knotiga tallar och soliga stigar. Vi kom fram till en öppen yta där vi ser en tall som ser ut att växa fram ur en sten. Vi promenerar sedan tillbaka till Löka. Min faster lämnar mig där och jag fotar lite vid hamnen innan jag beger mig ut på landsvägen igen.

Promenad längs med landsvägen

EJag vandrar längs med landsvägen och hamnar i Kyrkviken i Berg. Där stannar jag upp och tar några bilder på en tom gästhamn. Om några månader är Kyrkvikens full av båtar, nu var det enbart någon enstaka båt i viken. Älskar verkligen kontrasterna som årstiderna bjuder på i skärgården. 

Tillbaka till fastlandet

Efter stoppet i Kyrkviken bjöds jag på kaffe och mina hembakade kanelbullar hemma i min fasters kök. Vid fyratiden tar jag båten in mot fastlandet igen. Jag var väldigt nöjd efter en härlig dag på en jättefin ö. Jag hade fått många fina bilder på minneskortet (som ni ser i inlägget) och jag fick tillbringa lite tid med min faster.

En vårig februaridag

Från Strömkajen till Grinda

Halv nio på morgonen, den 16 februari, klev jag på båten från Strömkajen som skulle ta mig ut till Grinda. En kaffe, en bulle och en bra bok gjorde mig sällskap på den lite över två timmar långa båtfärden. Det var så rofyllt. Självklart går det inte att läsa hela tiden på båten, man måste titta ut genom fönstret och beskåda vår vackra skärgård. Vid klockan elva lämnar båten av mig på Södra Grinda.

Skogspromenad

Jag börjar min vistelse på Grinda med att promenera upp i skogen nordväst om bryggan. Jag hittar en av tallarna jag fastnade lite för sist jag var där och tog en ny bild på den men vattnet i bakgrunden. Därefter fortsätter jag längs det uppmärkta slingan genom skogen. Det knepiga där var att man fick gå försiktigt på vissa ställen då det fortfarande var spår efter Alfrida. Men det var en väldigt fin promenad ändå. 

 

Isiga bilder och lunchpaus

Efter min skogspromenad kommer jag fram till Källviken. Där ligger isen och jag fotar strandlinjen på den södra sidan av viken. Helt lyrisk över att få lite vinterskärgård med på bild trots att det annars var mycket vår i luften. Jag promenerar sedan runt till den innersta delen av viken och fotar vid klipporna där och runt till Hemviken. Jag hittar den gamla badhytten jag blev smått förälskad i när jag var där i höstas. Solen skiner och jag tar en lunchpaus. 

Mera skog

När jag har ätit min matsäck beger jag mig in i skogen igen fast lite mer norrut vid Hemviken. Jag njuter av solskenet som letar sig in mellan tallarna. Det är också en bit upp så på vissa ställen kan man se över talltopparna. Jag hittar efter en stund en smal stig som leder ner mot vattenlinjen igen. Där hittar jag en solbelyst klipphäll som jag kände skulle vara ett perfekt ställe för mitt eftermiddagskaffe. Njuter av kaffet och solen. Lägger mig en stund på klippan och tittar upp mot talltopparna och har det allmänt väldigt bra.

Tillbaka mot bryggan

Tiden rullade iväg och det började bli dags att bege sig tillbaka mot bryggan för att så småningom ta båten mot fastlandet. Jag gick förbi Grinda Lantbruk på vägen tillbaka och det är så mysigt att se alla djuren. Hästar, får, grisar, höns, osv. Jag kommer tidigt till bryggan, men hellre det än att missa sista båten tillbaka. Jag slår mig ner i solen, sätter mig och läser. Väldigt nöjd med alla bilder som jag fått med mig på minneskortet. 

Färden mot fastlandet

Strax efter klockan fyra kommer Waxholm I, den båten som jag åkt många gånger när jag var liten, så det var nostalgiskt. Tjugo minuter sitter jag på båten innan den angör Boda brygga. Jag kliver av där och väntar på bussen som ska ta mig till Slussen. Där slutar jag skärgårdsäventyret för den här gången.