Skärgårdsblogg

Två timmar Söderöra

Elfte juli begav jag mig till en ö jag velat besöka länge, nämligen Söderöra. Det är en ö i norra Stockholms skärgård, där delar av Saltkråkan är inspelad. Förra året besökte jag Norröra där Snickargården står kvar, nu blev det alltså dags för Söderöra.

Resan ut

Jag klev på båten vid Strömkajen halv nio på morgonen. En mysig båtresa där jag drack kaffe och läste bok. En timme och tjugo minuter senare klev jag i land på Söderöra.

Mysig byväg

När jag stigit i land promenerade jag längs med den Nedre byvägen som kantades av gröna buskar, fina hus och bodar samt bryggor vid vattnet. Väldigt pittoreskt och fint. Jag gick runt och fotade lite.

Skogsväg

Efter att ha gått runt på byvägarna så hittade jag en slinga i skogen. Blåa slingan. Den följde jag runt ön. Det var en bra uppmärkt slinga genom skog och man såg även havet.

Det blir inte alltid som man tänkt…

Det blev dock inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag kunde inte riktigt slappna av och njuta till fullo. Jag kände mig inte riktigt på fotohumör och jag var trött (dels p.g.a. dålig nattsömn). Det kändes lite som om jag bara var där och bockade av en ö till på min lista. Därför bestämde jag mig för att ta en tidigare båt tillbaka än vad jag först tänkt. Det blev därför bara två timmar på Söderöra, en ö jag helt klart kan tänka mig att åka tillbaka till, då den var jättemysig.

Jag bestämde mig också för att inte hålla på att flänga omkring till öar nu på ett tag förrän jag antingen har ett uppdrag/mål eller om jag känner suget efter det igen. Ibland behöver man kanske pauser även från sådant man brinner för, så att det inte blir övertänt. Ibland behöver man stanna upp och reflektera över vad som är viktigt och hur man ska jobba vidare.

Min första gång på Ornö

Färden ut

Ornö är en ö som jag funderat på att besöka sedan jag flyttade till Haninge i slutet av 2018. En dag i juli bestämde jag mig. På fredagskvällen bokade jag biljetter till bilfärjan (det går även att köpa biljett vid färjeläget vid mån av plats).

Det var första gången jag åkte bilfärja och det var jättesmidigt. 30 minuter tog det mellan Dalarö och Hässelmara.

Kyrkviken

När jag kört av bilfärjan i Hässelmara körde jag mot Kyrkviken. Jag tänkte nämligen göra ett stopp på Ornö Brödbod & Deli. Eftersom jag har följt dem ett tag på både Instagram och Facebook så tänkte jag att det vore jättekul att se verksamheten på riktigt.

Vid brödboden mötte jag Jimmy som äger stället. Av honom fick jag veta mer om ön och även en del tips på var jag kunde åka och fota.

Brunnsviken

Efter mitt stopp vid Kyrkviken åkte jag söderut på Ornö. Stannade lite på vägen och tog några bilder och till sist hamnade jag vid Ornö båtvarv i Brunnsviken. Vid hamnkontoret där satt två gubbar så jag tänkte att jag borde säga hej och inte bara suspekt smyga runt med min kamera. Det var jättetrevligt och vi pratade en stund innan jag tog några bilder.

När jag fotat lite där åkte jag till andra sidan viken och tog någon bild vid Ornö skärgårdshotell. Efter det korta stoppet där åkte jag till Lättinge innan jag vände tillbaka norrut.

Sundby & Maren

På vägen tillbaka mot Kyrkviken gjorde jag ett stopp vid Sundby. Jag ställde bilen på parkeringen för naturreservatet och tog en promenad ner mot sjön Maren. Det var fina promenadvägar. Jag letade mig fram till den gamla ruinen vid sjön. Det är en ruin efter det första säteriet i Sundby som stod klar 1669 och som brändes när ryssarna kom till ön 1719.

Tillbaka till Brödboden

När jag tittat klart på ruinen hoppade jag in i bilen och körde tillbaka till Kyrkviken och Brödboden. Där åt jag en jättegod bulle med vaniljkräm som var bakad på Utö bakgård och hade kommit med 11.15-båten. Självklart drack jag en bryggkaffe på bryggan också. Så mysig utsikt. Där satt jag ett bra tag. Pratade lite med ägarna och även med några gäster som frågade om kamerorna.

Telegrafberget

På vägen tillbaka till färjan gjorde jag ett stopp vid Telegrafberget. Jag var inte helt säker på hur lång tid det skulle ta upp till toppen och eftersom jag hade en färja att passa så knatade jag på i bra fart. Det tog inte så lång tid men det var skönt att slippa stressa på toppen. För det var en häftig utsikt när man såg så långt. Jag tog några bilder och sen gick jag i något lugnare takt ner mot bilen igen.

Hemresa och helhetsintryck av ön

Vid tretiden tog jag färjan tillbaka till fastlandet. Väldigt nöjd med besöket på Ornö. En ö jag helt klart vill åka tillbaka till då det finns mycket mer att se. Jag är nyfiken på en del av stigarna som man kan vandra på norra sidan av ön och även se mer av den södra sidan.

Det kändes även som en gästvänlig ö då det var många som hälsade och stannade och pratade.

Jag är väldigt glad över att jag tog bilen då det underlättade när jag tog mig runt på ön. Annars hade jag nog inte uppskattat ön lika mycket, eller jag hade framför allt inte hunnit se så mycket och samtidigt njuta av dagen.

Fler bilder och information

Fler bilder och lite mer information om ön hittar ni här.

Junidag på Sandhamn

Strax innan högsäsongen drog igång tog jag Waxholmsbåten från Stavsnäs Vinterhamn ut till Sandhamn. Det var måndagen den 17 juni och solen sken.

Genom byn upp på Kvarnberget

Vid halv elva klev jag i land på Sandhamn. Strosade genom byn upp mot Kvarnberget. Därifrån fotade jag utsikten, en utsikt över blå fjärd och en vacker övärld.

Utsikt från Kvarnberget.
Utsikt från Kvarnberget.

Tallskog

Efter att ha njutit av utsikten från Kvarnberget begav jag mig in mot ön och vandrade genom tallskogen. Det finns väldigt mycket tallskog på Sandön. Det är häftigt att gå runt där och se tallstam efter tallstam och en matta av blåbärsris och ljung. Tallskogen är faktiskt planterad och det var för att binda sanden på ön. För tidigare var det mest bara sand på ön (därför är namnet Sandön väldigt logiskt). Hur som helst så fotograferade jag såklart lite i tallskogen.

Strand på västra sidan av ön

När jag gått genom tallskogen kom jag fram till Sandöns västra strand. Där strosade jag fram och tillbaka och fotade längs med strandlinjen. Vid en vildrosbuske slog jag mig ner och åt min matsäck.

Efter att jag ätit min matsäck promenerade jag vidare. Hittade några klipphällar med fina linjer och där växte det även strandlök. Hoppade runt och fotade lite där också.

Dansberget

Jag promenerade vidare tillbaka mot byn. Gjorde ett stopp vid Dansberget där jag drack mitt kaffe i solen. Tog fram min bok och läste. Sen kunde jag ju inte låta bli att ta några bilder också.

Tillbaka till byn

När jag kom tillbaka till byn tog jag några till bilder innan jag satte mig vid bryggan och väntade på båten som tog mig tillbaka till fastlandet igen. Jag var väldigt nöjd (och ganska trött) efter en heldag på en solig skärgårdsö.

Film från dagen

Såhär såg det ut när jag var på ön. Man kan säga att det är lite behind the scenes från när jag fotar och jag delar även med mig lite av hur jag tänker när jag tar bilderna.

Utställning på Grinda

Ett första möte

Den första november förra året åkte jag till Grinda för första gången. Dels för att fota och dels för att ha ett möte. Mötet var med Grinda Wärdshus angående en eventuell utställning för säsongen 2019.

Jag gick såklart också runt och tog många bilder och blev smått förälskad i den lantliga miljön på ön. Sedan åkte jag tillbaka till fastlandet. Nyfiken på vad mötet skulle leda till och nöjd med bilderna.

Grinda Wärdshus – november 2018

Fler turer till Grinda

Jag åkte tillbaka till Grinda i februari, då enbart för att njuta av naturen och fota. Men om utställningen hade jag inte hört något mer.

Grinda – februari 2019

Förberedelser för utställningen

I slutet av mars och början av april i år började kontakten med Wärdshuset igen. Då var det snabba puckar. Jag var på ett nytt möte 7 april och då bestämde vi tid för vernissage.

Efter mötet följde en mailkontakt. Jag beställde bilder och fixade ramar. Det gick fort, men allt flöt på och jag fick förstoringarna i god tid.

Grinda – april 2019

Hänga tavlor

Nu i söndags åkte jag till Grinda för fjärde gången. Den här gången hade jag också med mig en kompis som hjälpte mig att bära och hänga tavlor inför utställningen. Sju av mina Grinda-fotografier hänger nu på wärdshusets väggar.

Utställningen

Utställningen startar med vernissage på lördag, 18 maj 2019. Jag kommer att vara på plats. Sedan kommer tavlorna hänga uppe hela säsongen.

Grinda Wärdshus – maj 2019

Beställa tavlor:

Kontakta mig på annie@skargardsfotografier.se

Första gången på Runmarö

Färden mot Runmarö

Första lördagen i april mötte jag upp en kompis i Slussen. Vi tog sedan bussen till Stavsnäs där vi bytte till Waxholmsbåt som tog oss ut på Runmarö. Från Stavsnäs tar det ungefär en kvart med båten till Styrsvik som är en av bryggorna på Runmarö. Det var där vi hoppade av.

Utsikt från Styrsvik
Styrsvik

Vandring på grusvägar

Vi började promenera på grusvägen in mot ön. Gick förbi den lilla lanthandeln och sedan vidare. Solen sken och det var en härlig vårdag. Vi hade egentligen ingen plan på vad vi skulle se och vad vi skulle göra, förutom att upptäcka ön.

Jag kan ibland tycka att det är lite svårt på de här större öarna första gången man är där, att veta var man ska gå och leta motiv. Men det brukar lösa sig, och det är ju härligt att bara vara också.

Lanthandeln på Runmarö

Södersunda

Vi hamnade i en av byarna, Södersunda, där jag tog några bilder vid vattnet. Det var en mysig liten by.

In i skogen

Efter fotostoppet i Södersunda promenerade vi in i skogen. Där hittade vi en liten mossig klippa och slog oss ner för att äta matsäck. Solen sken och det var väldigt mysigt. Allt är så mycket godare ute också.

Vårblommor

Efter lunchpausen i skogen bestämde vi oss för att gå norrut. Vi gick längs med grusvägen. Jag fick syn på några tussilagos i diket som jag bara var tvungen att fota så jag kröp ner och la mig i diket för att få ett grodperspektiv på de små gula vårblommorna.

Lite senare passerade vi även ett ställe där det växte fullt med blåsippor. Det var jag ju också tvungen att fota då blåsippor är en av mina favoritblommor.

Långvik

Vi hamnade till sist i Långvik. Där satte vi oss på stenar vid vattnet. Drack kaffe och åt bullar (det är typ ett måste när man är ute). Självklart fotade jag lite där också.

Hemfärd

Vi tog sedan båten tillbaka mot fastlandet från bryggan i Långvik. Det tog lite längre tid med båten än från Styrsvik, men det är bara mysigt att få åka lite mer båt också. Framme vid Stavsnäs tog vi buss tillbaka till Slussen. Nöjda men också trötta efter en dag ute i skärgårdsluften.

Jag antar att det blir fler besök till Runmarö för min del också, då jag vet att det finns mycket kvar att se.

Fler bilder

Här hittar du fler av mina skärgårdsfotografier från Runmarö.

Film från dagen

En dag på Utö

Första gången jag var på Utö var faktiskt redan förra våren, men då blev det nästan inga bilder med hem på minneskortet av någon anledning. Så i år gjorde jag om resan till ön för att fotografera och såklart njuta av naturen. Det är en väldigt fin ö som har både fin skog och fina klippor att erbjuda. Fördelen när man besöker en ö igen är att det är lättare att ha en idé om vad man vill se, göra och fota. 

Färden ut

Den 23 mars åkte jag kommunalt till Årsta brygga, vilket jag tycker fungerar smidigt. Det är en kort bussresa från Västerhaninge. När jag kom fram till Årsta brygga låg båten på plats så det var bara att gå ombord. Sedan är det bara att köpa biljett (vilket jag gör genom SL-reskassan) som man lämnar vid landgången när man går av. Vid 10.20 kastade vi loss från fastlandet och femtio minuter senare steg jag i land på Gruvbryggan, Utö.

Utö kvarn

Från Gruvbryggan begav jag mig upp mot Utö Wärdshus. Där höll jag höger och gick mot kvarnen, som man inte kunde gå nära nu eftersom den höll på att repareras då den fått skador i stormen Alfrida. Men jag fick några bilder på den, vilket jag är glad för då det är lite som ett landmärke för Utö. 

Upptäcksfärd i mossig skog

Därefter begav jag mig in i skogen mot Liljebergsgruvan och förbi den. In i mossig skog där solen letade sig in mellan grenarna. Det var väldigt fint och mysigt. Jag kan inte låta bli att tänka att de mossbeklädda stenarna kanske är sovande små troll. Där bland alla småtrollen satte jag mig och tog en kopp kaffe och åt en bulle. Fotade gjorde jag ju också såklart. 

Rävstavik

Efter att jag andats skog begav jag mig mot Rävstavik. Där är det väldigt fina klippor med hällkar som jag verkligen älskar. Jag hoppade runt på klipporna i solen. Vinden blåste friskt och vågorna stänkte upp på klipporna. Det fick också bli mitt lunchmatsäcksställe för på den utsikten går det inte att klaga. Jag satt och såg ut över ett glittrande öppet hav. 

 

Fortsatt vandring över ön

När jag hade ätit lunch och fotat klart vid Rävstavik kände jag mig nöjd fotomässigt. Jag skulle ha hunnit med eftermiddagsbåten tillbaka men jag ville inte riktigt lämna ön. Så jag stannade kvar och vandrade runt lite sporadiskt. Gick grusvägen bort mot Spränga. På vägen slog jag mig ner och tog en eftermiddagskaffe. Framme vid Spränga brygga hade jag lite över en timme innan den sena kvällsbåten skulle gå tillbaka mot fastlandet, så jag satte mig i solen och läste. 

 

Mot fastlandet

17.10 gick båten mot fastlandet och jag satt på den. Nöjd efter en härlig dag med sol och skärgård. Lite trött också, sådär skönt trött som man blir när man tillbringat hela dagen ute. Strax innan sextiden var jag tillbaka på fastlandet och fick vänta på bussen en liten stund. 

Fler bilder

Fler bilder och mer information om Utö kan du hitta här på min hemsida under fliken ”Skärgårdsfotografier”. 

Härliga dagar i början av mars

Första helgen i mars

Jag inledde mars månad på bästa sätt. Jag tog båten till min favoritskärgårdsö fredagen den första mars. Vid lunchtid var jag framme. Så satte igång elementen i stugan. Därefter tog jag med mig lunchen ner till stranden. Åt den där med utsikt över en halvt isbelagd vik och några skrakar som simmade förbi. Så rofyllt, jag kände hur lugnet bara sköljde över mig. Efter att ha ätit lunch och fotat lite vid vattnet begav jag mig tillbaka till stugan. Jag bar in vatten och eldade i kaminen. Sen satte jag mig framför kaminen och satt där i värmen och läste. Innan det var dags för att äta middag och sen tittade jag lite på TV. 

Morgonpromenad innan frukost

Jag vaknade ganska tidigt på lördagen och begav mig ut med kameran ner till en stilla vik. Fotograferade in mot viken och gick sedan mot mynningen och fotade där. En mysig och härlig morgonpromenad innan frukost. 

Röja lite på tomten

Efter min morgonpromenad gick jag in i stugan, åt frukost och läste. Efter någon timme inne så begav jag mig ut igen för att röja på tomten. I stormen Alfrida blåste det ner ett gäng träd på tomten. Pappa hade roat sig med motorsågen och delat träden i mindre bitar. Mitt jobb blev att släpa grenar och lägga dem på hög som vi sen kan elda upp. När jag hade släpat på grenarna ett tag och byggt en ganska stor hög kände jag mig nöjd. Istället bar jag upp några stockar från tidigare fällda träd upp till vedbacken. Jag hämtade in mer ved och bar in mer vatten. Det är så härligt att bara skrota runt och jobba lite med kroppen. 

Lunchen åt jag återigen nere vid stranden. Därefter gick jag in i stugan, gjorde mig en kopp kaffe och satte mig i soffan på verandan och läste. 

Solens sista strålar

Vid tretiden bestämde jag mig för att bege mig ut igen för att få andas lite mer natur och såklart fånga några fler ögonblick på minneskorten. Jag promenerade upp för ett berg och ner i dalar. Fotograferade skog i motljus. Ljuset var magiskt. Jag kom sedan fram till vattnet och ljuset fortsatte att leverera. Satte mig på en klippa och bara njöt av friheten. Sedan återvände jag genom dalen till stugan. Åt middag och myste framför kaminen.

   

Snöig söndag

När jag vaknade på söndagsmorgonen och tittade ut genom fönstret var det vitt på marken. Det var jättemysigt. Jag var ju tvungen att bege mig ut igen innan frukost. Gick längs med vattnet ut på uddarna och fotograferade i snövädret. 

Efter min innan-frukost-promenad åt jag såklart frukost. Därefter packade jag ihop och stängde igen för att åka tillbaka med båten till fastlandet. Väldigt nöjd efter en fantastisk helg. 

Film från helgen

Jag filmade lite för att spara några glimtar från helgen, den filmen kan du se här.

 

En vårig februaridag

Från Strömkajen till Grinda

Halv nio på morgonen, den 16 februari, klev jag på båten från Strömkajen som skulle ta mig ut till Grinda. En kaffe, en bulle och en bra bok gjorde mig sällskap på den lite över två timmar långa båtfärden. Det var så rofyllt. Självklart går det inte att läsa hela tiden på båten, man måste titta ut genom fönstret och beskåda vår vackra skärgård. Vid klockan elva lämnar båten av mig på Södra Grinda.

Skogspromenad

Jag börjar min vistelse på Grinda med att promenera upp i skogen nordväst om bryggan. Jag hittar en av tallarna jag fastnade lite för sist jag var där och tog en ny bild på den men vattnet i bakgrunden. Därefter fortsätter jag längs det uppmärkta slingan genom skogen. Det knepiga där var att man fick gå försiktigt på vissa ställen då det fortfarande var spår efter Alfrida. Men det var en väldigt fin promenad ändå. 

 

Isiga bilder och lunchpaus

Efter min skogspromenad kommer jag fram till Källviken. Där ligger isen och jag fotar strandlinjen på den södra sidan av viken. Helt lyrisk över att få lite vinterskärgård med på bild trots att det annars var mycket vår i luften. Jag promenerar sedan runt till den innersta delen av viken och fotar vid klipporna där och runt till Hemviken. Jag hittar den gamla badhytten jag blev smått förälskad i när jag var där i höstas. Solen skiner och jag tar en lunchpaus. 

Mera skog

När jag har ätit min matsäck beger jag mig in i skogen igen fast lite mer norrut vid Hemviken. Jag njuter av solskenet som letar sig in mellan tallarna. Det är också en bit upp så på vissa ställen kan man se över talltopparna. Jag hittar efter en stund en smal stig som leder ner mot vattenlinjen igen. Där hittar jag en solbelyst klipphäll som jag kände skulle vara ett perfekt ställe för mitt eftermiddagskaffe. Njuter av kaffet och solen. Lägger mig en stund på klippan och tittar upp mot talltopparna och har det allmänt väldigt bra.

Tillbaka mot bryggan

Tiden rullade iväg och det började bli dags att bege sig tillbaka mot bryggan för att så småningom ta båten mot fastlandet. Jag gick förbi Grinda Lantbruk på vägen tillbaka och det är så mysigt att se alla djuren. Hästar, får, grisar, höns, osv. Jag kommer tidigt till bryggan, men hellre det än att missa sista båten tillbaka. Jag slår mig ner i solen, sätter mig och läser. Väldigt nöjd med alla bilder som jag fått med mig på minneskortet. 

Färden mot fastlandet

Strax efter klockan fyra kommer Waxholm I, den båten som jag åkt många gånger när jag var liten, så det var nostalgiskt. Tjugo minuter sitter jag på båten innan den angör Boda brygga. Jag kliver av där och väntar på bussen som ska ta mig till Slussen. Där slutar jag skärgårdsäventyret för den här gången.