Gällnö

En pärla mitt i Stockholms skärgård

Gällnö är en ö som ligger mitt i Stockholms skärgård. Det är en ö med varierande natur. Mycket jordbruks- och betesmark, skog, badstränder och mysiga naturhamnar. Byn är jättemysig med en handelsbod som har öppet sommartid. Ön är en väldigt promenadvänlig ö med utmärkta vägar och stigar. Längs med kulturstigen som finns på ön finns även skyltar med spännande information om öns historia, flora och fauna, vilket jag älskar för då lär man sig mer om ön.

Då och nu

Ön har varit bebodd sen 1500-talet. På 1700-talet härjade ryssarna i skärgården och det drabbade även Gällnö som fick sin dåvarande by nerbränd. Det finns spår kvar av rysshärjningarna mitt i skogen, där man kan se en gammal ryssugn (där ryssarna som slagit läger bakade bröd).

Idag finns det ett tjugotal bofasta på ön och det bedrivs fortfarande lantbruk. Vill man övernatta på ön så finns det fina naturhamnar, tältplatser och vandrarhem.

Mitt första besök

Jag har åkt förbi Gällnö många gånger när jag har tagit båten från stan ut mot Möja. Ofta har jag tänkt att jag någon gång borde besöka den ön då den verkar mysig. Men det var först sommaren 2018 som jag satte min fot på ön för första gången. En genuin skärgårdsö som jag helt klart vill besöka fler gånger.

Fler bilder från Gällnö.

 

En video från när jag var på Gällnö, sommaren 2018.