Grinda

En genuin turistö

Grinda är en ö dit många turister åker varje år, speciellt sommartid. Det finns då gott om olika aktiviteter och ett relativt stort utbud. Det är lätt att ta sig till Grinda med Waxholmsbolagets båtar året runt, på sommaren kan man även åka dit med Cinderella-båtarna. Man kan då åka hela vägen från/till centrala Stockholm men även från Vaxholm eller bryggor som finns längre ut på Värmdö. Det beror lite på hur länge man vill sitta på båten.

skärgårdsfotografier

Grinda då och nu

Det tros ha bott människor på Grinda redan på medeltiden- På 1800-talet fanns tre bönder som ägde mark och brukade den på Grinda. I början av 1900-talet byggdes jugendvillan (som numera är Grindas Wärdshus) av Nobelstiftelsens första direktör Henrik Santesson. 1944 köpte Stockholms stad ön för att fler av stockholmarna skulle kunna komma ut och uppleva skärgården, då anordnades bl.a. barnkollo på ön. Skärgårdsstiftelsen äger idag marken sedan 1998 och arrenderar ut marken till Grinda lantbruk som idag bedriver jordbruk där.

grinda

Min första tur till Grinda

Jag åkte dit första gången en höstdag. Jag vet inte riktigt vad jag hade för förväntningar på ön innan, men jag tror att jag hade lite fördomar om att ön inte skulle vara så genuin, då jag trodde att det skulle vara så turistanpassat. Min första upplevelse av ön var dock över förväntan. Det är turistanpassat och det finns mycket information uppsatt om öns historia. Men det var en jättemysig ö med bra promenadstigar. Lätt att ta sig till vattnet och in i skogen. Mysigt med djuren i hagarna och fåren var hur gosiga som helst. Det är helt klart en ö jag vill åka tillbaka till.

Grinda

Fler bilder från Grinda

 

Dagsutflykt till Grinda – 1/11-2018

Läs om min dagsutflykt till Grinda här

 

Film från när jag var på Grinda – 1/11-2018