Norröra

Norröra – verklighetens Saltkråkan

Saltkråkan med Tjorven, Pelle, Stina och alla andra känner de flesta till. Norröra är den ön som stora delar av Saltkråkan spelades in på. Det är på den ön ”Snickargården” ligger. Däremot är inte allt från Saltkråkan inspelat på Norröra, utan det finns även delar inspelade på grannön Söderöra samt delar inspelade längre ut i skärgården. Men det är nog Norröra som är mest känd som ”Saltkråkan”.

Norröra – då och nu

Ön har en historia långt bak i tiden. Den första byn på Norröra låg längre norrut än den nuvarande byn, men den brändes i rysshärjningarna på 1700-talet och därefter byggdes den nuvarande byn upp. På 1800-talet bodde runt 50 personer på ön året runt, idag är det enbart ett fåtal bofast men runt 130 fritidsboende (information från norrora.se).

Jag klev i land på ön första gången en blåsig dag i början av juli 2018 tillsammans med en kompis. Från början sken solen men lite senare började det duggregna. Jag blev förvånad över hur mycket skog det fanns på ön, det hade jag inte alls förväntat mig. Vi letade oss fram på vägarna, dels de större vägarna men även mindre skogsstigar. Jag fotade en del i skogen men även där vi hittade fram till vattnet. Det var en mysig ö. Jag gillar att den inte var så exploaterad och att det egentligen inte fanns någonting ”öppet” annat än naturen.

Fler bilder från Norröra

En video från när jag var på Norröra sommaren 2018.