Utö

En av de största öarna

Utö är en av de största öarna och en av de mest besökta öarna i Stockholms skärgård. Den ligger i södra delen av skärgården i Haninge kommun och man kan se horisontlinjen från östra sidan av Utö. Ön har flera bryggor dit Waxholmsbåtarna går. Vid Gruvbryggan kan du hitta bland annat Utö Wärdshus, vandrarhem, restauranger, andra verksamheter och många av de gamla gruvorna. Vid Spränga brygga ligger Utö kyrka.

På ön idag finns det runt 250 bofasta och 300 fritidshus. Ön lockar även många besökare, runt 70 000 besökare om året. Det är väldigt lätt att ta sig kommunalt till Utö. Det går flera bussar om dagen från Västerhaninge ut mot Årsta brygga och därifrån går det båtar mot Utö. 

Gammal gruvindustri och historia

Jag gillar verkligen historia och skärgården har en fantastisk historia. Utö är inget undantag.

Redan från 1100-talet ska det finnas spår efter brytning av järnmalm men det var under 1750-1850 som gruvbrytningen var som störst. Då bodde även runt 700 personer på ön. Utö Gruvbolag köpte upp hela Utö år 1804. Ungefär 70 år senare lades gruvorna ner. På 1940-talet köptes stora delar av Utö av staten som använde delar av ön som skjutfält. Norra delen såldes till Ställbergs Gruv AB som tänkte återuppta gruvindustrin, men planerna förverkligades inte. 1973 köptes ön av Skärgårdsstiftelsen och året efter bildades Utö naturreservat

Spåren av historien finns kvar att se, dels flera av de gamla gruvorna som är delvis vattenfyllda. Det finns informationsskyltar på olika platser där man kan läsa om olika byggnader eller gruvor. Vilket jag tycker är väldigt kul då man får lära känna ön lite bättre. 

Skog och klippor

Det finns fina skogsområden och mysiga stigar. En av mina favoritplatser på Utö är Rävstavik. Där finns det fantastiska klippor med hällkar och en vy ut över öppet hav, vilket jag är svag för. Så att hitta bra matsäcksställen var inte svårt, även om det förmodligen är mer människor där en sommardag än när jag var där under våren.

Fler bilder från Utö